İrsaliyeli Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Zamandan ve Maliyetten Tasarruf Etmenizi Sağlayan İrsaliyeli Fatura Hakkında Detaylar

Eğer yeni bir işletmeyseniz ve ilk ürünlerinizin satışını yapmaya başladıysanız hayatınıza hemen girecek kavramlardan biri de irsaliyeli fatura ibaresidir. Peki irsaliyeli fatura nedir? Temel olarak irsaliyeli fatura sevk irsaliyesi ile satış faturasının bir araya geldiği belgedir. Bunun ne demek olduğunu düşünüyorsanız hemen açıklayalım.

Normal şartlarda bir ürünün satışı ve teslimi için iki ayrı belge düzenlenmesi gerekir. Bunlardan ilki satış faturası, ikincisi ise sevk irsaliyesi olarak adlandırılır. Ancak irsaliye fatura sayesinde bunların ikisini ayrı ayrı düzenlemek yerine tek bir belgede toplayarak hem zamandan ve maliyetten tasarruf ederken hem de olası karışıklıkların önüne geçmek mümkün olmaktadır.

İrsaliyeli Fatura Nasıl Düzenlenir? - İrsaliyeli Fatura Üzerinde Yer Alan Bilgiler

İrsaliyeli fatura düzenlenirken satış faturası ve sevk irsaliyesi ile arasında küçük farklılıklar bulunduğunu göz ardı etmemek gerekir. Bunlardan ilki irsaliyeli fatura için 2 değil, 3 nüsha almanız gerekliliğidir. Çünkü tıpkı satış faturalarında olduğu gibi yoklama ve denetim için kullanılan 2 nüshanın yanı sıra bir de teslimatın yapılacağı araçta bulunması gereken 3. bir nüsha olmalıdır.

Bunun dışında ise irsaliyeli fatura üzerinde yer alması gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İrsaliyeli fatura düzenleyen kişinin adı, iş yeri adresi, ticari unvanı, vergi dairesi ve hesap numarası,
  • Alıcının adı, ticari unvanı, adresi, varsa vergi numarası ve vergi dairesi,
  • Faturanın sıra ve seri numaraları,
  • Faturanın irsaliyeli fatura olduğunu bildiren bir ibare,
  • Faturanın düzenlendiği saat ve tarih,
  • Malın ve hizmetin miktarı, cinsi ve tutarı,
  • KDV oranı ve tutarı,
  • Sevk tarihi,
  • Malın gönderildiği kişi ve yer,
  • Faturayı düzenleyen kişinin imzası,
  • Maliye Bakanlığı klişesi veya noter tasdiki,
  • Faturanın basım yerine ait bilgiler.

İrsaliyeli fatura örneği için yazımızın en alt kısmına göz atabilirsiniz.

İrsaliyeli Fatura; Fatura Yerine Geçer Mi? – İrsaliyeli Fatura Ne İşe Yarar?

İrsaliyeli fatura ne işe yarar sorusuna yanıt verirken sevk irsaliyesi ve satış faturasını bir araya getirdiğinden bahsetmiştik. Dolayısıyla irsaliye fatura üzerinde yer alan bilgilerde faturada bulunması gereken bilgilerin tümü yer alır. Bunun anlamı irsaliyeli faturanın fatura yerine kullanılabileceğidir.

Buna ek olarak e-faturalar da eğer fatura üzerinde düzenlenme tarihi, saat ve dakika olarak belirtilmişse çıktısı alındığı takdirde irsaliyeli fatura olarak kabul etmektedir. Ancak bunun için çıktı üzerinde “irsaliye yerine geçer” ibaresi kesinlikle bulunmalıdır.

Sevk İrsaliyesi ve İrsaliyeli Fatura Arasındaki Fark Nedir?

İrsaliyeli fatura nedir sorusuna yanıt verirken sevk irsaliyesi ve satış faturasının bir araya geldiği belge olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla sevk irsaliyesi yalnızca ürünün taşınması ile ilgili bir belgedir. Sattığınız ürünü müşterinize bir kargo firması aracılığıyla ulaştıracaksınız bunun için sevk irsaliyesi düzenlersiniz. Bu nedenle irsaliyeli fatura, fatura yerine kullanılabilirken sevk irsaliyesi için aynı durum geçerli değildir.

Benzer bir şekilde e-irsaliye de kimi zaman irsaliyeli fatura ile karıştırılabilmektedir. Halbuki e-irsaliye; irsaliyeli faturanın değil, sevk irsaliyesinin dijital ortamdaki halidir. Elektronik ortamda iletilen e-irsaliye, tıpkı sevk irsaliyesi gibi satışı yapılan ürünün taşınması için düzenlenir, dolayısıyla irsaliyeli faturada olduğunun aksine satış faturası bilgilerini içermez.

Muhasebe İşleri İçin İnsan Kaynağı Ayırmanıza Gerek Yok!

İrsaliyeli fatura, satış faturası, sevk irsaliyesi ve diğer detaylar arasında kaybolmadan yalnızca işletmenizin verimliliğini ve üretkenliğini korumaya odaklanmak istemez misiniz? Bırakın muhasebe, ön muhasebe, mali denetim ve müşavirlik işlerinizle biz ilgilenelim, işin profesyonelleri ile hesap defterinizin daima doğru olduğundan emin olun!

İşletmenizin ihtiyaçlarına göre planladığımız muhasebe hizmetleri ile artık resmi prosedürleri yerine getirirken sorun yaşamayacak, çok daha verimli bir finansal yönetime kavuşmanın avantajını yaşayacaksınız!..

İrsaliyeli fatura örneği için aşağıdaki görsele göz atabilirsiniz:

 

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (212) 812 10 80