Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik – Neler Değişti, Yeni Neler Var?

2022 Kurumlar Vergisi Kanunu Değişiklikleri: 4 Madde ve Öne Çıkanlar

2022’nin henüz 2. haftasında, 13 Ocak tarihinde Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu. 4 maddenin yer aldığı bu değişiklik teklifi kanunlaştı ve 29 Ocak 2022 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanarak geçerlilik kazanmış oldu.

Sizin için bu yazımızda kurumlar vergisi kanununda değişiklikler neler, 4 madde neleri değiştiriyor incelemeye çalıştık. Kurumlar vergisi kanunu değişiklik ve eklemeleri ile neler barındırıyor diyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Enflasyon Düzeltmeleri 2023’ün Sonuna Ertelendi! – Kurumlar Vergisi Kanunu 2022

Vergi Usul Kanununda belirtildiği üzere normal şartlarda mali tabloların hesap dönemi içerisinde enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekir. 2004 yılından beri uygulanmayan bu uygulamanın yarattığı bilgi eksikliği telafi edilmeye çalışılmaktaydı. Ancak pandemi koşullarında zor bir süreçten geçen işletmelerin enflasyon düzeltmelerini tespit edebilmesi ve gerekli düzenlemeleri yapabilmesi bu süreçte zor olduğundan ve hesap döneminin kapanmasına da oldukça az bir süre kalmasından ötürü uygulamanın 31.12.2023 tarihine kadar ertelenmesine karar verildi.

Ancak bu tarihe kadar işletmelerin enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi uygulamasını gerçekleştirmesi gerekmekte. Bunun dışında kurumlar vergisi kanununda değişiklikler yapılan başka hususlar olduğuna da hemen belirtelim. Özellikle Türk Lirasına dönüşüm bu değişikliklerin ana başlığı haline gelmiş durumda.

Kurumlar Vergisi Kanununa Dönüşüm Kuru İstisnaları Eklendi! – Kurumlar Vergisi Kanununa Eklenen İstisnalar

Kurumlar vergisi kanununda değişiklikler arasında dikkat çeken konulardan biri de Türk Lirası mevcut ve katılım hesaplarına dönüşümün desteklenmesi adına yapılan istisnalar. Buna göre;

  • 01.10.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.
  • Aynı şekilde 2021 yılı IV. geçici vergi dönemine ilişkin beyanların verilme tarihine kadar Türk lirasına çevrilen hesapların kur farkı, faiz ve kar payı kazançları da kurumlar vergisi kapsamında değildir.
  • Buna ek olarak 2022 yılı içerisinde Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi adına dönüşüm kuru kapsamında yabancı paraların Türk Lirasına dönüştürülmesi, faiz ve kar payı kazançları da kurumlar vergisinden dışarıda tutulmuştur.
  • Son olarak 2022 yılı içerisinde altın hesabı bakiyelerinin de Türk Lirasına dönüştürülmesi, faiz ve kar payı kazançları da kurumlar vergisinden istisna tutulan diğer hususlardan biridir.

Kur Farkı Zararları Kurumlar Vergisinden Düşülecek! – Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik

Ayrıca mükelleflerin Türk Lirasına dönmelerini teşvik etmek adına yapılan bu uygulamada döviz veya altın hesaplarını Türk Lirasına dönüştürerek zarara uğramalarının da önüne geçilmektedir. Türk Lirasında yaşanacak olası bir değer kaybı durumunda oluşan zarar kurumlar vergisine eksi olarak dahil edilecek, böylece mükellefin kur farkından oluşan zarardan etkilenmemesi sağlanacaktır.

29 Ocak tarihinde yayınlanan 7352 sayılı kanunla gelen bu değişiklikler mükellefleri Türk Lirası üzerinden işlem yapmaya teşvik etmek ve bu sırada zarara girmelerinin de önüne geçmek amacıyla düzenlenmiştir. Kararın resmi gazetedeki orijinal metnine buradan ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (212) 812 10 80