- Konu Başlıkları
- Firmanızın Sağlıklı Bir Finansal Yapıya Kavuşmasını Sağlayan Bağımsız Denetçilik Mesleğini Yakından Tanıyın!
- Genel Olarak Bağımsız Denetmenlik – Bağımsız Denetçi Ne İş Yapar?
- Bağımsız Denetçi Nasıl Olunur? – Bağımsız Denetçi Olmak İçin SMMM Şart Mı?
- Bağımsız Denetçi Sorumlulukları Nelerdir?
- Bağımsız Denetçi Desteği ile Finansman Bulma Şansınızı Arttırın!
Firmanızın Sağlıklı Bir Finansal Yapıya Kavuşmasını Sağlayan Bağımsız Denetçilik Mesleğini Yakından Tanıyın!
Şirketler kimi zaman bağımsız mali denetim desteği almanın sağlıklı bir finansal yapı için önemini yeterince kavrayabilmektedir. Bu nedenle bağımsız denetçi nedir sorusuna yanıt vererek bağımsız denetçilik mesleği hakkında bilgi vermemizin ve bağımsız denetçinin firmanıza ne yönden katkılarda bulunacağını incelememizin faydalı olacağına inanıyoruz.
Eğer siz de bağımsız denetçi desteği alıp almama konusunda kararsızsanız yazımızı incelemenizi kesinlikle öneririz. Aşağıda sizlere bağımsız denetçi ne iş yapar, nasıl olunur gibi soruların yanıtlarını aktaracak, ardından da bağımsız denetçi sorumlulukları hakkında bilgi vererek şirketinize sağladığı faydalara göz atacağız.
Genel Olarak Bağımsız Denetmenlik – Bağımsız Denetçi Ne İş Yapar?
Bağımsız denetçi temel olarak herhangi bir şirketin mali tablolarını ve verilerini bu türden tablo ve veriler için ilgili mercilerin belirlemiş olduğu kriterlere göre inceleyen ve uygunluğunu doğrulayan kişidir. Burada amaç; şirkete ait mali defter, kayıt ve tabloların yasal anlamda güvenilir olmasıdır.
Ayrıca finansal anlamda şirket içi güvensizliklerin oluştuğu durumlarda da mali hile denetimi için bağımsız denetçi desteğinden yararlanılabilir. Bağımsız denetçi tarafından yürütülen denetleme işlemi; şirketin bütününü kapsayabileceği gibi bir bölüm veya departmana ilişkin bir çalışma da olabilir.
Bağımsız Denetçi Nasıl Olunur? – Bağımsız Denetçi Olmak İçin SMMM Şart Mı?
15 yıllık mesleki tecrübeye sahip SMMM veya en az 3 yıllık denetim tecrübesine sahip ilgili alanlar; Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından düzenlenen Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Denetim sınavlarına girerek 70 puanın üzerinde bir ortalama yakalayabilirse bağımsız denetçi olmaya hak kazanır.
Ancak burada hemen bir hatırlatma yapalım. Bağımsız denetçi olmak için SMMM ruhsatı şart değildir. Bağımsız denetçi olmak için yukarıda ilgili alanlar aktardığımız iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyasal bilgiler gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; bağımsız denetçi olmak için ilgili sınavlara başvurabilir.
Bağımsız Denetçi Sorumlulukları Nelerdir?
Bağımsız denetçi sorumlulukları 660 sayılı KHK ve Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle belirlenmiştir. Buna göre;
- Bağımsız denetçi; denetim raporundaki eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgilerden doğacak tüm zarardan sorumludur.
- Kanuni açıdan görevlerini yerine getirmede kusurlu davranmaları durumunda hem işletmeye hem de işletmenin pay sahiplerine karşı zarardan sorumludur.
- Bağımsız denetçi; denetim sırasında bir şirkete dair edindiği bilgileri gizli tutmak zorundadır.
- Denetim sırasında bağımsız denetçi tarafsızlık ilkesini gözetmeli, sürecin tümünü kanuna uygun bir şekilde yürütmelidir.
- Bağımsız denetçi finansal piyasaları ve mevzuatları sürekli takip etmeli, yeniliklerden ve değişikliklerden haberdar olmalı, mesleki birikimini güncel tutmalıdır.
- Denetim sırasında mevzuatta belirtilen usullerin dışına çıkma hakları yoktur.
- Bağımsız denetçi denetim sürecini kanıtlara dayalı ilerletmeli, raporunu da buna göre hazırlamalıdır.
Bağımsız Denetçi Desteği ile Finansman Bulma Şansınızı Arttırın!
Bağımsız denetçi desteğinin firmaların sağlıklı bir finansal yapıya kavuşmasını sağlaması hiç kuşkusuz en büyük faydasıdır. Ancak bununla birlikte gelen ikincil faydaları da göz ardı etmemek gerekir. Finansal tablolarınızın güvenilirliğinden emin olmak; hem geleceğe yönelik öngörüler de bulunmanızı kolaylaştırır hem de alacağınızın kararların risk katsayısını azaltır.
Ayrıca başta banka ve girişim desteği gibi düşük faizli krediler, fonlar ve diğer finansmanlar için de kurumların şirketlerden istediği başlıca hususlardan biri bağımsız denetçi raporudur. Bu anlamda şirketinizin mali anlamda güvenilir olduğunu gösteren bir bağımsız denetçi raporu; iş hacminizi büyütecek bir finansman bulmanızı da kolaylaştırır.
[widget-129]