Uzaktan Çalışma Yönetmeliği – Yeni Çalışma Hayatı Düzenlemelerde Yerini Aldı!

Artık İşveren ve İşçi Uzaktan Çalışma Sözleşmesi Yapabilir! – Uzaktan Çalışma Yönetmeliği

Son birkaç yılımızın pandemi koşulları altında geçmesi hayatımızın pek çok alanını ve yaşam alışkanlarımızı ciddi oranda etkiledi. Bunların başında da hiç kuşkusuz iş hayatı ve çalışma koşullarının düzenlenmesi yer alıyor. Pandemi sürecinde birçok işletme; kapanmak zorunda kalmak yerine çalışanlarıyla evden veya hibrit bir çalışma modeline dönerek ilerlemişti. Nitekim uzaktan çalışma yönetmeliği ile bu durum mevzuatta da yerini almış oldu.

İşçi ve işveren arasındaki sorumluluk ve hak ilişkisini yeni çalışma koşullarına göre düzenleyen uzaktan çalışma mevzuatı; birçok hususa değindiği gibi uzaktan çalışma sözleşmesi gibi yeni bir kavramı da hayatımıza sokmuş oldu. Gelin isterseniz tüm bu yeniliklere detaylı bir biçimde aşağıda bakmaya çalışalım.

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Neleri Değiştiriyor? İşte Başlıklar!

Gerek işverenlerin gerekse çalışanların hızla adapte olmak zorunda kaldığı pandemi koşulları; pandeminin etkisi azalsa bile etkisini sürdürmeye devam etti. Bununla birlikte resmi bir düzenleme yapılması da artık bir zorunluluk haline geldi. Uzaktan çalışma yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanan 31419 sayılı ve 19 Mart 2021 tarihli bildiriyle hayatımıza girmiş oldu. İşte uzaktan çalışma yönetmeliğinde yer alan temel hususlar:

  • İşçi ve işveren uzaktan çalışma sözleşmesi ile işin tanımını, yapılma şeklini, süresini, yerini ve ücretini belirleyerek bu başlıklar üzerinde mutabakata vardığını bildirecek.
  • Sözleşmede işin ve iş gereği yapılması zorunlu olan iletişimin nasıl gerçekleştirileceği kesin bir şekilde belirtilecek.
  • Çalışanın çalışma alanının hazır hale getirilmesi ve gerektiğinde onarımının yapılması işverenin sorumluluğunda olacak.
  • Çalışma alanının hazır hale getirilmesinde gerekli maliyetler ve diğer yükümlülükler karşılıklı mutabakatla belirlenecek.
  • Fazla mesai ve hak edişler, sözleşmede belirlenen çalışma saatlerine göre düzenlenecek.
  • İş güvenliği konusunda da sorumluluk işverene ait olacak. Kullanılacak ekipmanlar hakkında çalışanın bilgilendirilmesi, eğitim alması, sağlığının gözetim altında tutulması gerekecek.
  • Uzaktan çalışma talebi için işçinin yazılı olarak işverene başvurması gerekecek. İşveren 30 gün içerisinde onay verdiği takdirde sözleşme imzalanarak yeni çalışma modeline geçilecek.

Klasik Sözleşmelerden Geçiş Mümkün! – Uzaktan Çalışma Yönetmeliği

Uzaktan çalışma düzenlemesi; çalışanların doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesi ile bu çalışma modeline başlayabileceğini söylemesinin yanı sıra mevcut sözleşmenin uzaktan çalışma sözleşmesi haline getirilebileceğini de eklemektedir. Burada önemli olan yukarıda da belirttiğimiz gibi çalışanın yazılı olarak gerçekleştireceği bu talebine işverenin de 30 gün içinde aynı şekilde yazılı olarak olumlu yanıt vermesidir.

İşverenin uzaktan çalışma talebini geri çevirme hakkı olsa da bu hakkı İş Kanunu ve Medeni Kanun’da belirtilen diğer hususlara uygun bir şekilde kullanabileceğini de hatırlatmak gerekir. Örnek vermek gerekirse aynı koşullara sahip ve aynı işi yapan iki çalışanın birinin talebini kabul ederken diğerinin talebini reddetmek mümkün değildir ve bu durumda talebi reddedilen işçinin haklı fesih sebebi doğar.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (212) 812 10 80